ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 21/10/2020
Αρ. Πρωτ. 4095

Προς Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους
της Χώρας

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Υγείας δημιούργησε το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού, θεωρώντας απαραίτητο να γίνει επιτέλους πραγματική, άμεση και αξιολογήσιμη χαρτογράφηση των εμβολιασμών του Εθνικού Προγράμματος στον πληθυσμό της χώρας . Την δυνατότητα καταχώρησης των ασφαλισμένων έχουν όλοι οι επιστήμονες Υγείας οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι από το νόμο για τον εμβολιασμό τους.

Ως γνωστόν οι Φαρμακοποιοί από φέτος είμαστε και επίσημα εξουσιοδοτημένοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, μετά τη σχετική θεσμοθέτησή του με τον Νόμο 4600/19 αρ. 160 παρ. 1 και την ΥΑ Γ5α/ Γ.Π. οικ. 49734/2019 – ΦΕΚ 2811/Β/4-7-2019.

Αποκτήσαμε λοιπόν , όπως και έπρεπε, τη δυνατότητα να έχουμε και εμείς πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού. Μάλιστα στο συγκεκριμένο κομμάτι η συμβολή μας θα είναι κρίσιμης σημασίας για τα δεδομένα που έχει ανάγκη η Πολιτική Υγείας της χώρας, αφού με τη δική μας καταχώρηση θα φαίνεται η πραγματική διενέργεια του εμβολιασμού και όχι απλά η συνταγογράφησή του, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Έτσι θα συμβάλουμε στην καλύτερη μελέτη της φετινής εποχικής επιδημίας γρίπης και στην εξαγωγή ακριβέστερων συμπερασμάτων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή η πρόσβαση μας στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού, είναι μια κατάκτηση του Κλάδου μας και εντάσσει δικαιωματικά τους φαρμακοποιούς στους πρωταγωνιστές της Δημόσιας Υγείας στη Χώρα μας. Αυτό θα γίνει με την καταχώρηση των εμβολιασμών που διενεργούμε στα φαρμακεία μας.

Η ενέργεια αυτή δεν θα επιβαρύνει την καθημερινότητα του φαρμακείου με περιττή γραφειοκρατία. Για τον λόγο αυτό με δική μας παρέμβαση , η ΗΔΙΚΑ με το Υπουργείο και τα Προγράμματα που υποστηρίζουν τα φαρμακεία μας, δημιούργησαν μία διασύνδεση ΑΡΙ με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και ήδη το κάθε Πρόγραμμα Φαρμακείου είναι έτοιμο να ενημερώσει τα φαρμακεία από αύριο.

Μέσα από αυτό το ΑΡΙ ο κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί εύκολα και με τη συνήθη διαδικασία που το κάνει αυτό στο δικό του πρόγραμμα, να καταχωρεί την πραγματική ημέρα που διενεργεί τον εμβολιασμό σε έναν ασφαλισμένο, ανεξαρτήτως του πότε εκτελέστηκε η συνταγή του.

Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι Φαρμακοποιοί και τα Φαρμακεία, αποτελούμε ένα από τα δυναμικότερα και πλέον ενεργά μέσα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας ! Προσφέρουμε σημαντικές δράσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τα μέγιστα στη χάραξη και στη λήψη ορθότερων αποφάσεων στην Πολιτική Υγείας της Χώρας .

Και είναι πλέον βέβαιο, ότι η αναγνώριση και η αξιοποίηση του ρόλου μας , μας καθιστούν , κάθε μέρα και περισσότερο , απαραίτητους και καθοριστικούς κρίκους στο Σύστημα Υγείας , τους οποίους η Πολιτεία οφείλει και ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ !

Ο Πρόεδρος
Απόστολος Βαλτάς

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Σεραφείμ Ζήκα